Advertisement

While, Whereas, On the other hand, Otherwise, Or else Kullanımı #92

While, Whereas, On the other hand, Otherwise, Or else Kullanımı #92 While, whereas, on the other hand, otherwise ve or else konu anlatımı videomda, İngilizcede zıtlık bildiren bu bağlaçların kullanımı öğreteceğim.
Reklamsız, tahtaya zoomlu ve sınırlı internet hatlarında bile açılabilen Premium Videoları Deneyin:





While kullanımıyla başlamak istiyorum. While bağlacı -iken anlamını verebildiğinden, zıtlık bildirme bağlamında da sıkça kullanılıyor. Cümledeki yeri esnek olan while sözcüğünü, ilk cümlecikten sonra virgül koyup iki cümlenin arasına da yazabiliriz.

Şimdi ise while ile birebir aynı anlamı verebilen whereas kullanımına bakalım. O da while gibi -iken anlamını veriyor. Böyle olunca kullanım şekli de while ile aynı oluyor. While kullandığımız cümlelerde hiç korkmadan whereas de kullanabiliriz.
Whereas yerine while kullanmak ise biraz riskli. Bu iki kelime çoğu zaman birbirlerinin yerini tutsa da whereas yerine while sözcüğünün kullanılamadığı durumlar olabiliyor; çünkü whereas sözcüğü, -iken anlamının yanı sıra, “diğer taraftan/öte yandan/ancak” anlamlarına da sahip olabiliyor. However ve whereas sözcüklerini, bu anlamı verirken benzer şekilde, yani bağımsız olarak kullanabiliyoruz. Pek çok kaynakta birbirinin dengiymiş gibi öğretilen while whereas farkı bu şekilde.
On the other hand kullanımına bakalım. “Öte yandan, bunun dışında, bunun haricinde” gibi çevrilebiliyor. However gibi bunun da cümledeki yeri esnek ve cümle başına, noktalı virgülün peşinden iki cümle arasına ya da iki virgül içinde özneden hemen sonra gelebiliyor. On the other hand ifadesini Türkçeye çevirirken, bazen sadece “ise” demekle de yetinebiliriz. Bu “ise”, koşul bildiren ve yine “ise” anlamına gelen if kelimesinden farklı tabi ki.
Şimdi ise otherwise kullanımına göz atalım. Bu kelimenin en temel anlamı “aksi taktirde”. Bir şey yapılmazsa meydana gelebilecek zıt durumları anlatırken bu yapıyı kullanabiliyoruz. Cümle ortasında veya başlarında kullanılabiliyor. Otherwise, bu şekilde bir bağlaç olarak kullanılmasının yanı sıra, nesne gibi de kullanılabiliyor ve bu durumda, “aksi/tersi/zıttı” anlamlarını veriyor.
Ayrıca, bu kelimenin bunun dışında sahip olduğu bir anlamı daha var: “bunun dışında”. Kurduğumuz bir cümlede belirli bir durumdan bahsedip, sonrasında “bunun dışında” demek istediğimizde otherwise kullanabiliyoruz. Yalnız bu tür bir kullanımı, ilave örnekler vermek için değil, mevcut durumun dışında bir şeyin var olup olmadığını söylerken kullanıyoruz.
Or else kullanıma bakalım. Or else ifadesi “yoksa” anlamına gelse de, çoğu durumda otherwise yerine kullanabiliyoruz. Ağırlıklı olarak iki cümleciğin ortasına geliyor ama bununla cümleye başlanıldığı örnekler de görebilirsiniz.

while whereas farkı,while whereas kullanımı,while whereas konu anlatımı,on the other hand kullanımı,otherwise kullanımı,or else kullanımı,or else konu anlatımı,ingilizce zıtlık bağlaçları konu anlatımı,ingilizce zıtlık bildiren bağlaçlar,conjunctions konu anlatımı,however but on the other hand konu anlatımı,on the other hand konu anlatımı,otherwise konu anlatımı,

Post a Comment

0 Comments